ЖИВЛЕННЯ ДИТЯТИ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ
Переваги грудного вигодовування
Раціональне харчування дитяти першого року життя - основа формування здоров'я в дитячі роки і у всьому подальшому житті, тому правильне харчування дітей має не лише медичне, але і соціальне значення. Знання сучасних основ вигодовування дитяти допоможе батькам позитивно і розумно впливати на фізичний і інтелектуальний розвиток дітей, їх імунну систему і здоров'я.
Збільшення числа штучно вигодовуваних немовлят ставить перед сучасним суспільством завдання пропаганди природного вигодовування.
Природним називається таке вигодовування, при якому дитя першого півріччя життя отримує весь добовий об'єм живлення у вигляді жіночого молока безпосередньо з грудей матері.
При природному вигодовуванні в перші місяці життя рідше виникають ендокринні захворювання, алергії, ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, різні хронічні захворювання травної системи. Лікарками-педіатрами відмічено, що діти, яких годували грудьми, відрізняються не лише хорошим фізичним розвитком, але спокійніші і уравновешенни, зростають привітнішими і доброзичливішими, більше прив'язані до матері, а в подальшому самі стають уважними і дбайливими батьками.
Багаточисельними науковими дослідженнями переконливо доведено, що грудне материнське молоко містить всі необхідні харчові речовини, що забезпечують оптимальні темпи розвитку немовляти, правильне формування і зростання всіх його органів і систем.
Грудне молоко повністю відповідає особливостям травлення і обміну речовин в організмі немовляти. Білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі і вітаміни містяться в нім в належній кількості і правильному співвідношенні.
Спеціальні захисні чинники, що містяться в жіночому молоці, надійно оберігають немовлят від багатьох захворювань, у тому числі від гострих респіраторних, кишкових і інших інфекцій. У грудному молоці знаходиться комплекс ферментів, гормонів, ростових чинників, стимулюючих нормальне зростання і розвиток немовляти.
Всі інгредієнти молока матері (білки, жири, вуглеводи) найбільш близькі до складу тканин дитяти, якого вона виношувала протягом дев'яти місяців. Крім того, в грудному молоці містяться ферменти, сприяючі якнайповнішому і легшому засвоєнню цих речовин. Вітаміни і мінеральні речовини в грудному молоці знаходяться в необхідному співвідношенні і в легко засвоєній формі.
Слід зазначити ще одна перевага грудного годування: з грудей матері дитя отримує молоко потрібної температури, захищене від дії світла і повітря, без хворобливих мікробів, що дуже актуально для профілактики кишкових захворювань, особливо в жарку пору року. Грудне молоко містить достатня кількість води навіть в сухому кліматі.
Здорове дитя першого півріччя життя повинне додавати в масі тіла в середньому 700—800 г щомісячно, або 150—200 г кожного тижня. Якщо надбавки маси тіла і зростання дитяти в нормі, то грудного молока йому вистачає.
Потрібно знати, що діти, що вигодовуються грудьми, в перші місяці життя можуть давати вищі надбавки маси тіла і зростання. Це свідчить про те, що в матері багато молока, і воно є кращим; їжею для дитяти. Як правило, через 4—5 місяців темпи надбавки маси тіла у дитяти, що знаходиться виключно на грудному вигодовуванні, падають. Якщо дитя недостатньо додає у вазі і зростанні, це може свідчити про яку-небудь хворобу або аномалію, а також про те, що йому бракує грудне молоко.