” в≥ц≥ 6Ч6,5 м≥с¤ц≥в зазвичай починають давати дит¤т≥ другий прикорм. як другий прикорм призначають молочну кашу, приготовану з круп або круп'¤ноњ муки. —початку готують 5%-ную кашу, пот≥м 8%-ную. ≤ лише при введенн≥ 10%-н≥й каш≥ додають в≥д 3 до 5 г вершкового масла. ѕри непереносимост≥ молока, рах≥т≥ ≥ де¤ких ≥нших захворюванн¤х кашу готують на овочевому в≥двар≥. ƒоц≥льно готувати поЇднанн¤ блюд з овоч≥в ≥ круп, наприклад Ђрожеву кашуї з додаванн¤м тушкованою ≥ протертою моркви, чи з додаванн¤м протертого гарбуза.
аша манна 10 %-на¤: ¬лити воду (25 мл) в молоко (50 мл), закип'¤тити, пот≥м тонкою ц≥вкою всипати манну крупу (2 чайних ложки), що прос≥юЇ, варити на слабкому вогн≥, пост≥йно пом≥шуючи, 15Ч20 хвилин. ѕот≥м небагато посолити, додати цукровий сироп (3 мл) ≥ п≥д≥гр≥те молоко, що залишилос¤ (50 мл). ашу довести до кип≥нн¤. ” готову кашу покласти 3 г вершкового масла.
–ожева манна каша: у готову, злегка захололу 10%-ную манну кашу влити с≥к з≥ св≥жоњ моркви або пом≥дора, ретельно розм≥шати ≥ в≥дразу ж давати дит¤т≥.
ѕриготуванн¤ соку з моркви: моркву вимити щ≥ткою, обшпарити окропом, з≥скоблити гострим ножем, ще раз вимити кип'¤ченою водою ≥ натерти на терц≥. ћоркву покласти в обшпарену окропом марлю ≥ в≥джати с≥к.
ѕриготуванн¤ соку з пом≥дора: пом≥дор середньоњ величини обшпарити, нар≥зувати шматочками, покласти в обшпарену окропом марлю, подавити ложкою ≥ в≥джати с≥к.
ћанна каша на овочевому в≥двар≥: Ќевелику моркву, шматочок брукви, одну картоплину ретельно вимити щ≥ткою в холодн≥й вод≥, очистити, нар≥зувати, залити 0,5 л холодноњ води ≥ варити на пов≥льному вогн≥ п≥д кришкою. оли овочевий бульйон уваритьс¤ до 0,3 л, проц≥дити через марлю, знову довести до кип≥нн¤ ≥ тонкою ц≥вкою всипати 1 столову ложку манноњ крупи, посолити. ¬арити, пом≥шуючи, близько 20 хвилин, в готову кашу покласти 1/2 чайноњ ложки вершкового масла.
якщо перший прикорм був введений у вигл¤д≥ каш≥, то другим служить овочеве пюре. “од≥ рац≥он дит¤ти у в≥ц≥ 6 м≥с¤ц≥в такий: перший прикорм (каша) дос¤гаЇ повного об'Їму разового годуванн¤, а введенн¤ овочевого пюре починаЇтьс¤ вперше з м≥н≥мального на к≥лькост≥.
ѕоступово сл≥д м≥н¤ти консистенц≥ю прикорму, робл¤чи пюре ≥ каш≥ усе б≥льш густими. √одувати дит¤ти треба лише з ложки.
як висококалор≥йний б≥лковий продукт в живленн≥ грудних д≥тей використовують сир, спец≥ально призначений дл¤ дит¤чого харчуванн¤ ≥ приготований в умовах молочноњ кухн≥. «доровим д≥т¤м, що знаход¤тьс¤ на грудному вигодовуванн≥, вперше починають вводити в рац≥он сир у в≥ц≥ 6 м≥с¤ц≥в. ƒають сир перед одним з годувань грудьми, починаючи з м≥н≥мальноњ дози Ч 1/4 чайноњ ложки. «аздалег≥дь сир сл≥д гарненько розтерти з грудним молоком.
ѕоступово дозу сиру зб≥льшують до 4 чайних ложок в один або два прийоми.
ѕриготуванн¤ сиру в домашн≥х умовах. ” вин¤ткових випадках сир можна приготувати в домашн≥х умовах з≥ св≥жого прокип'¤ченого молока при строгому дотриманн≥ правил г≥г≥Їни. ”дома можна приготувати дит¤чий сир двох вид≥в: пр≥сний Ч з молока ≥ кислий Ч з кеф≥ру.
ѕр≥сний сир: св≥же молоко (300 мл) прокип'¤тити, остудити ≥ додати молочнокислий кальц≥й (2,5 л, п≥гулки по 0,5 г кожна) або розчин хлористого кальц≥ю (3 мл 20%-ного хлористого кальц≥ю = 1/2чайной ложки). Ќагр≥ваючи молоко до кип≥нн¤ в емальованому посуд≥, зн¤ти з вогню ≥ охолодити до к≥мнатноњ температури. ќтриману масу, що загусла, в≥дкинути на стерильну марлю, покладену в друшл¤к або сито, ≥ злегка в≥джати. —ир збер≥гати в скл¤ному посуд≥ в холодильнику не б≥льше 24 годин. ¬их≥д продукту -50 гр.
ислий сир: кеф≥р, отриманий на молочн≥й кухн≥, вилити в емальований посуд ≥ нагр≥вати н слабкому вогн≥ до утворенн¤ згустка. ќтриманий згусток в≥дкинути на стерильну марлю, викладену в друшл¤к або сито, злегка в≥джати. «бер≥гати в скл¤ному посуд≥ в холодильнику не б≥льше 24 годин.
« 6 м≥с¤ц≥в сл≥д заохочувати дит¤ти самост≥йно тримати чашку, з ¤коњ йому дають соки.