« 4 м≥с¤ц≥в можна призначати соки з м'¤коттю (сливовий, абрикосовий ≥ ≥н.). Ќеобх≥дно знати, що ¤кщо дит¤ звикло до ¤блучного соку ≥ отримуЇ його близько 30Ч35 мл, то новий с≥к сл≥д спочатку давати в менш≥й к≥лькост≥, щоб не викликати поб≥чних реакц≥й.
—≥к починають давати з дек≥лькох крапель, п≥сл¤ одного з уран≥шн≥х годувань. ѕри хорош≥й перенођсимост≥ к≥льк≥сть соку поступово зб≥льшують ≥ прот¤гом 5Ч7 дн≥в довод¤ть до 4Ч6 чайних ложок в 2Ч3 прийоми.
ћамам необх≥дно знати, що виноградний с≥к п≥дсилюЇ процеси брод≥нн¤ в кишечнику, тому його не сл≥д давати дит¤т≥ грудного в≥ку. —оки з апельсина, малина, суниц≥, лимона, морква в б≥льшост≥ випадк≥в може давати алерг≥чн≥ реакц≥њ, у зв'¤зку з чим необх≥дно звернути увагу на њх ≥ндив≥дуальну переносим≥сть. —ливовий с≥к ≥ моркв¤ний с≥к волод≥ють послаблювальною д≥Їю, а фанатовий ≥ черносмород≥новий м≥ст¤ть дубильн≥ речовини ≥ д≥ють закрепл¤юще. ¬≥двар шипшини, с≥к белокочанной капусти ≥ черносмород≥новий с≥к покращують функц≥ю травних залоз ≥ тому показан≥ ослабленим д≥т¤м ≥з зниженим апетитом. ѕоважно в≥дзначити, що соки з р≥зних фрукт≥в, ¤г≥д, овоч≥в не сл≥д зм≥шувати, краще давати њх окремо.
ћоркв¤ний с≥к: моркву ретельно вимити, очис т≥ть, обдати окропом ≥ натерти на др≥бн≥й терц≥. ¬≥джати с≥к за допомогою соковижималки або через марлю. якщо морква недостатньо солодка, можна додати невелику к≥льк≥сть цукрового сиропу.
—≥к з вишн≥ або сливи: плоди перебрати, ретельно промити, обдати окропом, зв≥льнити в≥д к≥сточок, скласти в стерильну марлю ≥ ложкою з не≥ржав≥ючоњ стал≥ в≥джати с≥к.
яг≥дний с≥к: уз¤ти стигл≥, непом'¤т≥ ¤годи чорноњ смородини або малини, брусниц≥ або чорниц≥, перебрати, промити в проточн≥й вод≥, обдати окропом, в≥джати с≥к за допомогою соковижималки або стерильноњ марл≥. ѕ≥сл¤ чого перелити в стерильну пл¤шку.
« 4 м≥с¤ц≥в в живленн¤ дит¤ти можна вводити скоблене ≥ терте ¤блуко, а пот≥м плодово-овочев≥ ≥ фруктово-¤г≥дн≥ пюре. ѕочинати краще всього з малих доз ¤блучного пюре (1/4 чайноњ ложки), зб≥льшуючи до 4,5 м≥с¤ц≥в до 30 г ≥ до 5 м≥с¤ц≥в до 50 г в добу. јсортимент розширюють поступово, враховуючи ≥ндив≥дуальну переносим≥сть мал¤м р≥зних продукт≥в. ” живленн≥ грудних д≥тей можна використовувати дит¤ч≥ фруктов≥ пюре, приготован≥ в промислових умовах. ÷≥ пюре дають в т≥ ж терм≥ни ≥ в таких же к≥лькост¤х, що ≥ приготован≥ в домашн≥х умовах.
“акож з 4,5 м≥с¤ц≥в в живленн¤ д≥тей ввод¤ть жовток звареного круто ¤йц¤, розтертого з грудним молоком, починаючи з м≥н≥мальних доз (на к≥нчику чайноњ ложки). «а в≥дсутност≥ алерг≥чних реакц≥й дозу поступово довод¤ть до 1/4 жовтка ≥ дають на початку годуванн¤. ѕ≥сл¤ введенн¤ прикорму жовток дають, розтираючи його з овочевим пюре або кашею. —початку жовток дають 2 рази в тиждень, пот≥м Ч до 5 раз на тиждень. ѕеревищувати цю к≥льк≥сть прот¤гом першого року не рекомендуЇтьс¤.